Populární běh výčepních do schodů Pinkasova noční můra oslavou tradičního řemesla

Originální způsob oslavy výčepního řemesla ve spojení s výročím uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell zvolili už před sedmi lety v Restauraci U Pinkasů. Vzdali tak hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě běhali s pivem po 45 schodech ze sklepa do prvního patra, což je jistě noční můra všech výčepáků. Letos už posedmé vyběhli výčepní a číšníci z Pinkasova sklepa po schodech v populárním závodě Pinkasova noční můra.

SportovníListy.cz byly na místě děje...


Vítězové soutěže se podepisují na koženou výčepní zástěru, která visí v horním patře vedle výčepu jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu. Letos k šesti podpisům přibyl autogram sedmého vítěze běhu z Pinkasova sklepa po 41 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Stal se jím Jakub Kohoutek z pražské restaurace Mlsnej Kocour s časem 1 minuta 39,98 sekund, který porazil ostatních 14 reprezentantů ze známých pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell. Sesadil tak z pomyslného trůnu Lukáše Pešíka od Pinkasů, který zvítězil loni. Do soutěže se přihlásily i tři ženy, z toho dvě mimopražské. Ačkoliv jejich časy nepatřily k nejlepším, elegancí a ladností pohybů při čepování své kolegy silnějšího pohlaví jednoznačně předčily.

Pinkasova noční můra oslavou tradičního řemesla i výročí Pilsner Urquell

"Pilsner Urquell je od samého založení pivnice v roce 1843 vlajkovou lodí kvality. Jakub Pinkas, svým původem krejčí, chtěl svým hostům servírovat čerstvé pivo. Nenaléval tedy pivo do velkých nádob umístěných přímo na stole, ze kterých si hosté odlévali, jak bylo tehdy v Praze zvykem, ale plnil půllitry přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva, ale způsob servírování znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. A aby si trochu ušetřil nohy, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů," připomenul historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů.


Celodenní běhání po schodech s půllitry v rukách vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty dosti „uběhaní“. „Zkuste si běhat celý den nahoru a dolů ze sklepa do prvního patra a ještě s tolika půllitry.“ vzdává hold všem výčepákům František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů. „Vždyť denní směna musela často schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů, jen aby nemuseli běžet tolikrát.“

Nejen čas, ale i správné načepování

V soutěži je rozhodující nejen čas uběhnutý s deseti půllitry, ale i kvalita načepovaného piva, kterou také letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou.

"Správně načepovat pivo, to je sice umění, ale bez toho, aby se co nejrychleji dostalo před hosta, je to na nic. Je zásluhou početné armády číšníků, že host dostane pivo té nejlepší kvality," pochválil účastníky Václav Berka za celou porotu.

Trestné body za kvalitu ale uděloval i „domácí“ Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun. I on čepuje Pilsner Urquell právě U Pinkasů a ve sklepě před lety začínal. "Vím, co to je ty schody zdolat. Se soutěžícími jsem soucítil, nicméně kvalitu doneseného moku jsem musel hodnotit velice přísně." Třetím členem poroty byl Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu, který mimo jiné dokázal ocenit i sportovní výkony soutěžících.

Jakub Kohoutek, který dělá výčepního již sedmým rokem, vsadil při svém běhu právě na kvalitu. Porotě předložil ukázkově načepovaná piva a vyvrátil tak spekulace svých soupeřů o tom, že vítězí ten, kdo čepuje ledabyle a pivo přinese v co nejkratším čase.



Konečné pořadí 7. ročníku běhu Pinkasova noční můra

1. Jakub Kohoutek, Restaurace Mlsnej Kocour v Praze, 1:39,98
2. Michal Lazur, Restaurace Kobyla v Praze, 1:40,04
3. Martin Göttinger, Restaurace U Trumpety v Praze, 1:41,51

Na vítěze čekala cena v podobě vzácné můry, poukaz na konzumaci U Pinkasů a sud piva Pilsner Urquell.

Dosavadní vítězové

2010 Daniel Kouble (restaurace Na Spilce v Plzni)
2011 Petr Sýkora (restaurace U Sládečků v Praze)
2012 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze)
2013 Václav Kohout (restaurace Malostranská beseda v Praze)
2014 Jan Bejšovec (pivnice Konvikt v Praze)
2015 Lukáš Pešík (restaurace U Pinkasů v Praze)

(ps, SportovniListy.cz, foto: Petr Skála)