Už pošesté druhý říjnový čtvrtek vyběhli výčepní a číšníci s pivem do schodů v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra. Vzdali tak hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě v minulosti běhali s pivem za běžného provozu a pro které se 45 schodů ze sklepa do restaurace stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívila restauraci tradiční pivovarská kapela v čele s obchodním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak regionální oslavy 173. výročí první várky Pilsner Urquell.
Pražská legendární Restaurace U Pinkasů hostila populární závod Pinkasova noční můra - běh výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Nejrychlejším a nejzručnějším výčepním v pořadí šestého závodu se stal domácí Lukáš Pešík, který zdolal schody za 1:40,55 minut. Soupeřil ještě s dalšími 15 soutěžícími ze známých restaurací a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell. Po soutěži všichni společně oslavili 173. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.
Tolik schodů jako deset petřínských rozhleden
Pivo Pilsner Urquell je s pražskou restaurací spojeno od jejího založení v roce 1843. Jakub Pinkas, majitel hostince, tehdy hned od začátku odmítal servírovat pivo přeléváním do půllitrů ze džbánů stojících na stole. Půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě a odtud je následně vynášel hostům.
"Pinkas tím podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva. Tento způsob servírování však samozřejmě znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. Takže aby se co nejvíce šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů," připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů. Běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty doslova „uběhaní“.
"Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest," zdůrazňuje František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů. "Denní směna musela často schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody," dodal.
Nejen rychle běhat…
V soutěži Pinkasova noční můra, kde musí soutěžící vyběhnout na čas 45 schodů s deseti půllitry v rukou, však nerozhoduje pouze čas, ale samozřejmě i kvalita načepovaného piva. Tu hodnotí tříčlenná odborná porota v čele se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, kterého letos doplnili „domácí“ Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun a Julius Vanya, letos jmenovaný Výčepní legendou Pilsner Urquell.
Zajímavostí navíc je, že se běhá za plného provozu, což při pinkasovském šrumci znamená proplétání se i mezi hosty. "Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale důležité je i to, jak rychle ho host dostane na stůl. To je celý úkol šikovných, pozorných a rychlých číšníků,“ vysvětlil za porotu Václav Berka. V soutěži hodnotil zručné a hbité výčepní a číšníky už pošesté. Letošní šestý vítěz Lukáš Pešík doplnil Daniela Kouble z restaurace Na Spilce v Plzni, Petra Sýkoru z restaurace U Sládečků v Praze, Michala Lazura z restaurace Kobyla v pražských Kobylisích, Václava Kohouta z Malostranské besedy a Jana Bejšovce z Konviktu.
Konečné pořadí 6. ročníku běhu Pinkasova noční můra ...
1. Lukáš Pešík (Restaurace U Pinkasů) 1:40,55 min.
2. Michal Lazur (Restaurace Kobyla) 1:43,47 min.
3. Jakub Kohoutek (Restaurace Mlsný kocour) 1:45,47 min.
(kromě času rozhodovaly také trestné body, které porota udělovala za nekvalitně načepované pivo)
Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 50l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou dali autogram všichni minulí vítězové běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v Restauraci U Pinkasů jako připomínka šikovnosti těch nejlepších výčepních.
(ps, Sportovnilisty.cz, Foto: Pořadatel akce)